Történelmi pillanat a vőfélyek életében!

2017. 10. 23.

A vőfély szakma tíz taggal és Balázs Sándor vezetésével megalakította az Országos Vőfély Szövetséget, ezzel az esküvőiparban páratlan dolgot alkottak, ami több mint száz éve nem létezett.

A szövetség tagjai az ősi hagyományokra építkezve értékről, minőségről, színvonalról tanúskodó etikai kódexet fogalmaztak meg, melyet magukra nézve kötelező érvényűnek fogadnak el. Felelősséget vállalnak, hogy a vőfély szakma hírnevét öregbítsék.

Tagjai között külföldön is ismert, idehaza szakmai díjjal jutalmazott vőfélyek is vannak.

A vőfély szó a 14. század végétől lelhető fel az írásos emlékeinkben, és a Kárpát-medence magyarságára jellemző ez a foglalkozás.

A néprajzkutatások megállapították, hogy a vőfély szakmára a szóbeliség és az írásbeliség közötti átmenet jellemző, és talán ez lehetett az oka, hogy a kicsit mellőzött szakma túlélt sok-sok régi foglalkozást, hiszen esküvő mindig volt és mindig lesz.

Elismertséget, szakmai iránymutatást és nem utolsó sorban a néprajzkutatóknak kutatási anyagot a Debrecenbeni Vőfély Társaság adott az 1695-től létező irataival. Ez a szervezet az 1900-as évek körül megszűnt, ami azt jelentette, hogy iránymutató szervezet nem létezett mostanáig.